Trustpilot
SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw Aanbieding Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn welzijn10 tips om van een opgeblazen gevoel af te komen
Mijn welzijn

10 tips om van een opgeblazen gevoel af te komen

2016-09-30

1/ Drink geen koolzuurhoudende dranken

Het gas uit koolzuurhoudende dranken wordt direct opgenomen en opgeslagen in de darm. Daar zorgt het direct voor een opgeblazen gevoel.

De praktijk

Drink uitsluitend water zonder bubbels en vermijd frisdrank en andere koolzuurhoudende dranken.

2/ Varieer met vezels

Vezels zijn belangrijk voor de darmpassage. Ze dragen actief bij aan ons welzijn en onze gezondheid. Eten we er echter teveel van, dan kunnen vezels zorgen voor verteringsproblemen en flatulentie.

De praktijk

Wissel binnen een en dezelfde maaltijd de inname van rauwe groenten en gekookte groenten af en meng oplosbare vezels (zoals wortel, courgette, roggebrood, boekweit, sinaasappel....) met niet-oplosbare vezels (volle tarwe en derivaten hiervan, gedroogd fruit, peulvruchten).

3/ Beperk de hoeveelheid Fodmaps

Nog geen kennis gemaakt met Fodmaps? Fodmaps zijn langeketenkoolhydraten (bijv. fructose en sorbitol) die voorkomen in allerlei voedingsmiddelen (granen, fruit, groenten, melkproducten...). Ze zorgen vaak voor darmproblemen, en dan met name voor een opgeblazen gevoel.

De praktijk

Verminder voedingsstoffen die rijk zijn aan Fodmaps, zoals abrikoos, rauwe bieten, asperges, bloemkool, kikkererwten, gedroogd fruit, uien roggebrood...

4/ Wees kieskeurig als het gaat om melkproducten

Lactose, een suiker die in melk zit, wordt niet gemakkelijk afgebroken. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn, kan het gaan fermenteren, waardoor men last krijgt van flatulentie.

De praktijk

Vervang koemelk door plantaardige melk (rijst, soja...) zonder lactose. Vermijd yoghurt van volle melk en eet niet teveel kaas en andere melkproducten achter elkaar.

5/ Eet venkel

Venkel is in staat het fermentatieproces te stoppen en zo gasvorming te voorkomen. Bovendien draagt venkel bij aan een goede darmpassage.

De praktijk

Bereid venkel op verschillende manieren (rauw in fijne plakjes, gestoomd, als compote, gestoofd...) en zet het regelmatig op het menu.

6/ Kies de juiste planten

Sommige planten hebben eigenschappen die gunstig zijn voor de vertering. Ze zorgen voor een plattere buik (zie ook ons artikel over afslanken met de hulp van planten). Denk bijvoorbeeld aan salie, angelica of paardenbloem.

De praktijk

Drink regelmatig kruidenthee. Ook kunt u een cocktail kiezen van verschillende planten (bijvoorbeeld in de vorm van capsules) en dit innemen als kuur.

7/ Doe kauwgom in de ban

Door kauwgom te kauwen, slikt u steeds een hoeveelheid lucht in. De ingeslikt lucht komt in de maag en zorgt voor een opgeblazen gevoel.

De praktijk

Laat de kauwgom liggen en zuig liever op een muntpastille zonder suiker.

8/ Probeer plantaardige koolstof

Plantaardige koolstof (te koop in de drogisterij en de apotheek) kan een teveel aan gassen absorberen en gisting tegengaan.

De praktijk

Houd u aan de voorgeschreven dosering. Let op: plantaardige koolstof kan de werking van bepaalde oraal ingenomen medicijnen en voorbehoedsmiddelen ongedaan maken.

9/ Isoleer de voedingsstof die voor problemen zorgt

Peulvruchten, suiker of vezels? Het is moeilijk om te bepalen welke voeding bij u zorgt voor gasvorming. Pak de boosdoeners aan.

De praktijk

Schrijf op wat u eet. Zo kunt u erachter komen welke voedingsmiddelen problemen veroorzaken. Vervolgens vermijdt u 3 dagen het voedsel waarvan u vermoedt dat het problemen veroorzaakt en wacht u af wat het effect is.

10/ Kauwen, kauwen en nog eens kauwen!

Kauwen speelt een belangrijke rol bij de vertering. Kauw langzaam en goed, dat maakt de vertering eenvoudiger. Zorg ervoor dat u niet teveel lucht inslikt tijdens het eten. Praat dus niet teveel tijdens het eten.

De praktijk

Leg uw vork neer na elke hap, kauw langzaam en neem de tijd om te genieten van uw eten. Doe rustig aan: neem gerust 20 minuten voor een volledige maaltijd.

x
secure

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
Doorgaan met winkelen