Trustpilot
SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw Aanbieding Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn welzijn5 goede redenen om kurkuma te eten
Mijn welzijn

5 goede redenen om kurkuma te eten

2016-09-26

1/ Kurkuma bestrijdt veroudering

Kurkuma (ook wel ‘Indiase saffraan’ genoemd) heeft vele gunstige effecten. Wat er echt uitspringt is het inmiddels alom bekende feit dat de stof rijk is aan antioxidanten. Een onderzoek dat in 2006 werd uitgevoerd in de VS zette kurkuma van de 1000 onderzochte voedingsstoffen op nummer 5 voor wat betreft het gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten (en dan vooral de flavonoïden en de polyfenolen) hebben een krachtige werking en bestrijden met name vrije radicalen. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor de veroudering van de cellen.


2/ Kurkuma zou bepaalde kankersoort kunnen voorkomen

Het is met name deze eigenschap waardoor de wetenschap de afgelopen jaren gefascineerd is geraakt. En terecht. Mogelijk is de polyfenol curcumine in kurkuma een krachtig wapen in de strijd tegen kanker. Zo zijn er al verschillende onderzoeken uitgevoerd naar deze werking. De resultaten voor wat betreft de preventieve werking ten aanzien van bepaalde kankers (alvleesklierkanker, borstkanker, darmkanker, prostaatkanker...) waren indrukwekkend. Het enige minpunt: de resultaten zijn behaald bij ratten. De onderzoeken die bij de mens zijn uitgevoerd, zijn nog niet geavanceerd genoeg. Hieruit kunnen nog geen stellige conclusies getrokken worden. De resultaten zijn echter veelbelovend en kurkuma zou wel eens een toonaangevende bestrijder van bepaalde kankersoorten kunnen worden.

3/ Kurkuma biedt verlichting bij verteringsproblemen

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese en ayurvedische geneeskunst vanwege zijn doeltreffende werking bij dyspepsie (spijsverteringsproblemen). Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt de doeltreffendheid van kurkuma en omschrijft het als een stof die 'spijsverteringsproblemen bestrijdt waarbij sprake is van een teveel aan zuur en waarbij klachten van flatulentie bestaan'. Onderzoek heeft uitgewezen dat de inname van 4 maal daags 250 mg kurkuma verlichting geeft bij spijsverteringsproblemen. Kurkuma wordt bovendien aangeraden bij misselijkheid en braken, bij een opgeblazen en vol gevoel en bij een gebrek aan eetlust.


4/ Kurkuma is een goede ontstekingsremmer

De krachtige ontstekingsremmende werking heeft kurkuma te danken aan curcumine. Het is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen met gewrichtsklachten, omdat het gewrichtspijn voorkomt en verlicht en stijfheid vermindert. Kurkuma is dan ook een interessante optie voor mensen met artrose, artritis en reumatoïde artritis. Sporters, die hun gewrichten zwaar belasten, kunnen belang hebben bij het innemen van kurkuma: een Chinese studie heeft namelijk aangetoond dat de stof een positieve invloed heeft op de prestaties.

5/ Kurkuma is gemakkelijk in te nemen

Natuurlijk kunnen we kurkuma gewoon toevoegen aan onze maaltijden (met name aan Indiase gerechten, want het komt veelvuldig voor in Indiase curry’s). Het kan ook goed in andere gerechten worden gebruikt (sauzen, stoofschotels, marinades....) Koop het liefst de verse wortel (bij de fijne of Aziatische kruiden) of bereid een kleine hoeveelheid gemalen kurkuma (in deze vorm behoudt het zijn eigenschappen) en eet dit met peper en een beetje olie om de biologische beschikbaarheid te verhogen. Piperine geeft de werking van kurkuma een boost. Kurkuma is eveneens te koop in poedervorm of in vloeibare vorm. Houdt u niet van de smaak van kurkuma (u dient er 2 tot 3 g per dag van in te nemen, wilt u kunnen profiteren van de gezondheidseffecten), dan zijn voedingssupplementen die binnen de fytotherapie worden voorgesteld zeker een goede optie.

x
secure

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
Doorgaan met winkelen