SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw VERKOOP Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn welzijn7 must do’s voor een goede nachtrust zonder slaapmiddelen
Mijn welzijn

7 must do’s voor een goede nachtrust zonder slaapmiddelen

2016-08-22

1/ Zorg voor rustige activiteit

Ontspannen activiteiten zorgen voor een goede nachtrust. Denk hierbij aan yoga, stretching, taï chi of wandelen. Ook rustig en recreatief zwemmen is goed voor de nachtrust. Buiten actief zijn is een pluspunt, want extra zuurstof opnemen is gunstig voor een goede nachtrust.

Doen

Beweeg elke dag 30 minuten en beoefen geen cardio-activiteiten (hardlopen, tennis, fitness...) na 19 uur. Cardio-activiteiten bevorderen de aanmaak van hormonen die u wakker houden en zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur (terwijl de lichaamstemperatuur voor een goede nachtrust juist moet dalen).

2/ Kies de juiste planten

Er zijn planten die bekend staan om hun gunstige werking voor het inslapen en voor de kwaliteit van de nachtrust (sommige planten helpen omdat ze stress en angst verminderen). Denk hierbij aan valeriaan, kamille, hob, passiebloem, meidoorn, lindeboom en verbena, planten die helpen bij het bestrijden van slaapproblemen.

Doen

Gebruik deze planten regelmatig in de vorm van thee, als aftreksel, of in de vorm van capsules, tabletten of homeopathische korrels.

3/ Herken signalen van slaap

Prikkende ogen? Onophoudelijk geeuwen? Uw lichaam stuurt u signalen die u niet zou moeten negeren. Tijd om te gaan slapen! Wacht niet te lang, anders is deze fase voorbij. U belandt dan mogelijk weer in een volgende 'wakkere' fase.

Doen

De avond is een moment waarop u zich voorbereidt op de slaap. Zorg dat uw slaapkamer volledig gericht is op de nachtrust (installeer er geen televisie, scherm of computer). Wanneer u de eerste tekenen van vermoeidheid bespeurt, onderneem dan geen activiteiten meer die uit de slaap kunnen houden.

4/ Beperk het aantal middagslaapjes

Vaak is een middagslaapje te lang, of houdt u de siesta te laat op de dag. Uw biologische ritme raakt erdoor verstoord.

Doen

Houd deze slaapjes kort (niet meer dan 20 minuten). Zet zo nodig de wekker om op tijd wakker te worden. Plan de siësta's het liefst direct aan het begin van de middag.

5/ Probeer uit wat werkt voor u

Ontspanning, lichttherapie (blootstelling aan wit licht van 10.000 lux) of gedragstherapie kunnen interessante resultaten opleveren.

Doen

Probeer gerust een of meerdere methodes uit. Maar wat u ook kiest, het zal alleen werken indien u daarnaast een gezonde levensstijl aanhoudt en de tips opvolgt die we u hier geven.

6/ Ken uw slaapbehoefte

8 uur? 10 uur? Ochtend- of avondmens? De slaap is voor iedereen anders. Houd u vooral aan uw eigen slaapbehoefte.

Doen

Tijdens de vakantie zet u geen wekker. U gaat slapen zodra u de eerste tekenen van vermoeidheid bespeurt. Na een paar dagen wordt uw natuurlijke slaappatroon hersteld. Zo kunt u uw eigen 'slaapprofiel' ontdekken. Heeft u maar 7 uur nodig om u goed te voelen? Dan hoeft u ook niet langer te slapen.

7/ Vermijd opwekkende middelen

Thee, koffie, energiedrinks en alcohol zijn ware vijanden van uw nachtrust. Ze zorgen er niet alleen voor dat u slechter in slaap valt, maar maken ook dat u 's nachts wakker wordt of zelfs helemaal niet meer kunt slapen.

Doen

Neem halverwege de middag geen thee of koffie meer maar iets anders, en drink 's avonds geen alcohol.

x
secure

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
Doorgaan met winkelen