SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw Aanbieding Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn welzijnWelke natuurlijke remedies bestaan er om artrose te voorkomen en de klachten te verlichten?
Mijn welzijn

Welke natuurlijke remedies bestaan er om artrose te voorkomen en de klachten te verlichten?

2016-09-19

Ga (weer) sporten

Waarom?

Het is bewezen dat sport preventief kan werken bij artrose. Bij personen die reeds lijden aan artrose kan regelmatig sporten niet alleen zorgen voor een gezond gewicht (overgewicht is een extra risicofactor voor het ontstaan van artrose), maar ook voor een sterk skelet en spieren Hoe? Spieren kunnen hun ondersteunende rol beter aan, gewrichten worden soepeler en het kraakbeen wordt beter voorzien van voedingsstoffen.

De praktijk

Het sporten (of een andere, rustige activiteit) dient altijd te worden afgestemd op het persoonlijke fitheidsniveau. Het sporten mag bij personen die een vastgestelde vorm van artrose hebben geen pijn veroorzaken. Het is niet zozeer de intensiteit als wel de regelmaat die van belang is. Denk ook aan oefeningen die de spieren sterk maken en rek aan het einde van elke activiteit. Om soepel te blijven zijn rekoefeningen een must.


Eet groenten en fruit

Waarom?

Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten die oxidatiestress tegengaan en daarmee de afbraak van de cellen bestrijden. De vitamines en mineralen, die in ruime mate aanwezig zijn in groenten en fruit, zorgen voor gezonde botten en gezond kraakbeen.

De praktijk

Zet bij elke maaltijd groenten en fruit op het menu en breng daarbij zoveel mogelijk variatie aan. U profiteert dan optimaal van alle gunstige eigenschappen. Om uw groentegerechten een boost te geven, kunt u kurkuma of piment toevoegen. Deze stoffen staan bekend om hun ontstekingsremmende werking.


Mijd gegrilde etenswaren en verzadigde vetten

Waarom?

Onderzoek dat gepubliceerd is in Groot-Bretagne wijst uit dat gegrilde etenswaren een schadelijk fenomeen opwekken in het lichaam: ze veroorzaken glycatie, een proces dat ontstekingen veroorzaakt en zorgt voor de afbraak van kraakbeen Verzadigde vetten zorgen ook voor ontstekingen. Voedingsstoffen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren hebben daarentegen voor een gunstige werking: ze vertragen het slijtageproces.

De praktijk

Beperk het eten van gegrild vlees en gebakken groenten; eet geen vel van gegrilde kip en vermijd gefrituurd eten. Probeer verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te voorkomen (vleeswaren, palmolie, vet vlees...) en kies voor voeding die rijk is aan omega-3-vetzuren (vette vis, lijnolie, notenolie...).


Ga voor (de juiste) planten

Waarom?

Sommige planten kunnen bijdragen aan de bestrijding van artrosepijn. Dit is het geval bij brandnetel, paardenstaart, arnica en zwarte bes. Naast de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, kunnen deze planten de algehele gezondheid van de botten ondersteunen. Ze zorgen namelijk voor de aanvoer van mineralen.

De praktijk

Deze planten kunnen in de vorm van kruidenthee worden gebruikt. Ook kan men gebruik maken van een oertinctuur, een aftreksel van de kruiden of een puree van de kruiden. Vraag advies aan uw fytotherapeut.

Gebruik voedingssupplementen

Waarom?

Verschillende onderzoeken hebben het gunstige effect van de inname van voedingssupplementen aangetoond in relatie tot de pijnklachten bij artrose. Onder de stoffen waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond, rekent men de combinatie van glucosamine en chondroïtine (ontdek ons productNAG 500 mg). Beide stoffen dragen bij aan de aanmaak van proteoglycanen, stoffen die belangrijk zijn voor gezond kraakbeen. Harpagophytum (oftewel 'duivelsklauw) wordt overigens ook gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

De praktijk

Houd u aan dosering zoals die staat aangegeven op het potje (sommige capsules dienen voor of na het eten ingenomen te worden, andere capsules dient u tijdens het eten in te nemen). Kies voor een langdurige inname. De gunstige effecten zijn namelijk pas na een paar weken of zelfs maanden te verwachten.

x
secure

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
Doorgaan met winkelen