0
nl
US
1 gratis mondkapje bij elke bestelling, 1 set van 'mondkapje + flacon 'hydroalcoholische gel' gratis bij elke bestelling van € 120 of meer
X
× SuperSmart Informatie over uw gezondheid Nieuwe artikelen Populaire artikelen Naar onze winkel Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlands
Anti-aging Dossiers

Vitamine E, tocotriënolen, tocoferolen: we vertellen er alles over!

Even vitamine E bijtanken? Goed idee! Maar zo simpel als het lijkt, is het niet. Waar is vitamine E goed voor? In welke vorm moeten we het innemen? Wat zijn tocotriënolen en tocoferolen?
Rédaction Supersmart.
2017-06-01 (blog.publication: 2017-05-03)Opmerkingen (0)

Waar is vitamine E goed voor?

Net als alle andere vitamines, is vitamine E van essentieel belang voor ons lichaam. Deze vitamine die wordt opgeslagen in ons vetweefsel, is een krachtige antioxidant. Vitamine E gaat namelijk de strijd aan met vrije radicalen. Het beschermt de lichaamscellen tegen de schadelijke effecten van oxidatiestress en aftakeling, waardoor het veroudering tegengaat. Overigens is vitamine E betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen (bijvoorbeeld op neuromusculair gebied) en draagt het bij aan de regulering van de celgroei.

Wat doet vitamine E voor onze gezondheid?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van vitamine E. Zo weten we vandaag de dag dat de vitamine ons beschermt tegen hart- en vaatziekten doordat het de vorming van bloedstolsels tegengaat en doordat het LDL (het 'slechte cholesterol) verlaagt. Op die wijze zou het de kans op een infarct en een CVA verkleinen. Er zijn ook onderzoeken die de eigenschappen hebben onderzocht van vitamine E in het kader van de preventie van bepaalde kankervormen (met name prostaatkanker bij rokers) en bepaalde infectieziekten (via het immuunsysteem). En ten slotte meldt een onderzoek dat gepubliceerd werd in het verslag van de American Psychiatric Association ook nog eens, dat vitamine E een (zij het een licht-) preventief effect zou hebben in het eerste stadium van de ziekte van Alzheimer.

Waarin vinden we vitamine E?

Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E (zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie...). Vitamine E komt ook in redelijke hoeveelheden voor in noten (walnoten, hazelnoten, amandelen...) en in groenten met een donkergroen blad. Wie zijn vitamine E-voorraad op peil wil houden (12 mg/dag voor volwassenen), doet er goed aan zoveel mogelijk te variëren met voedingstoffen die rijk zijn aan vitamine E. Zo levert een eetlepel zonnebloemolie (ong. 15 ml) zo'n 6 mg vitamine E. Dezelfde hoeveelheid tarwekiemolie levert zelfs 21 mg.

Wat zijn de gevolgen van een tekort?

Een vitamine E-tekort komt bij de mens niet vaak voor. Tekorten komen over het algemeen voor bij mensen die een aandoening hebben waardoor ze niet voldoende vitamine E op kunnen nemen in de darmen. Wat ook weer niet wil zeggen dat niet-zieke mensen altijd kunnen beschikken over voldoende vitamine E. Een onderzoek dat werd uitgevoerd in de Verenigde Staten en in Canada, en dat gepubliceerd is in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, toonde aan dat de vitamine E-behoefte van Amerikanen vaak niet geheel werd aangevuld door hun voeding. Een tekort uit zich vaak in spierproblemen en neurologische problemen.

Tocotriënol en tocoferol: wat is het verschil?

Er zijn verschillende vormen van vitamine E. Ze worden als volgt ingedeeld: 4 tocoferol-vormen (alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol en delta-tocoferol) en 4 tocotriënol-vormen (alfa-tocotriënol, bèta-tocotriënol, gamma-tocotriënol en delta-tocotriënol). Tocotriënolen onderscheiden zich door hun drie dubbele verbindingen. Ze hebben meer onverzadigde verbindingen en dringen daardoor makkelijker binnen in de cellen. Deze dubbele verbindingen zorgen er ook voor dat ze krachtiger werken als antioxidant.

Tocotriënol en tocoferol: wat kiest u?

Alfa-tocoferol is de vitamine-E-vorm die in ons lichaam het meeste voorkomt. Maar voor een optimale werking van vitamine E is het belangrijk om alle verschillende elementen samen te brengen. We kennen tocotriënolen nog niet zo lang als tocoferolen, maar ze lijken (zo blijkt uit recent onderzoek) bijzonder interessante effecten te hebben op onze gezondheid. Zo zouden ze de kans op een hartaanval verminderen bij atherosclerose in de slagaderen, aldus een Amerikaanse studie uit 1995. Bovendien zouden tocotriënolen in staat zijn het cholesterol dat door de lever wordt aangemaakt te reguleren en te verminderen. Dit blijkt althans uit een onderzoek dat in de jaren 90 verscheen. Het is een eigenschap die men niet toeschrijft aan tocoferolen. Maar wat is het punt? Tocotriënolen zijn veel zeldzamer dan tocoferolen, en ze zijn dan ook moeilijker te vinden in supplementvorm.

Wat is het verschil tussen synthetische en natuurlijke vormen?

We kennen twee vormen van vitamine E: de natuurlijke vorm (die voorkomt in onze voeding en in voedingssupplementen), en een synthetische vorm van vitamine E (die uitsluitend voorkomt in de vorm van supplementen). Het probleem is, dat het lichaam de natuurlijke vitamine E-vorm beter opneemt, omdat de biologische beschikbaarheid hiervan maar liefst twee keer zo hoog is als die van synthetische vitamine E. Om hetzelfde effect te bereiken, moet men van de synthetische vorm dan ook 1,5 tot 2 keer zoveel innemen. Let er ook op dat de meeste vormen van vitamine-E voornamelijk bestaan uit tocoferolen, en dan met name uit alfa-tocoferolen. Dat kunnen synthetische of natuurlijke tocoferolen zijn. Wilt u een supplement van vitamine E innemen? Lees dan eerst het label op het potje, zodat u weet wat de samenstelling van het product is. Geef de voorkeur aan een product dat uit een combinatie van de 8 vitamine-E-vormen bestaat, of in elk geval uit de 4 tocoferol-vormen. Ten slotte nog een ander belangrijk punt: vitamine E werkt samen met andere antioxidanten. Het is dan ook een goed idee om de inname te combineren met vitamine C.

Like en deel Pinterest

Opmerkingen

U dient ingelogd te zijn op uw account om een opmerking te kunnen plaatsen
Dit artikel is nog niet beoordeeld. Laat als eerste uw beoordeling achter
Onze selectie artikelen
Dinerbord voor een kwart gevuld met verschillende voedingsmiddelen
Wat is calorierestrictie?

Calorierestrictie houdt in dat u de hoeveelheid eten vermindert en eventuele tekorten aanvult met supplementen. Een effectieve methode die helpt om af te vallen, maar die vandaag de dag ook onderzocht wordt vanwege het positieve effect op de levensverwachting.

Oude senescente cel die zich niet meer kan delen
Wat is een senescente cel?

Een senescente cel is een cel die aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Als alles goed verloopt, worden deze cellen door het immuunsysteem verwijderd. In sommige gevallen worden ze niet afgevoerd en hopen ze zich op in de weefsels. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Menselijke cellen die aangevallen worden door reactieve zuurstofsoorten
Wat is oxidatieve stress?

Oxidatieve stress (ook wel oxidatiestress genoemd) duidt op de aanvallen van vrije radicalen op onze cellen.Komen er te veel vrije radicalen, dan raakt het lichaam beschadigd en kan het de aanvallen niet meer goed bestrijden. Hieronder leest u alles over de bronnen van vrije radicalen, over de gevolgen ervan en over de beste manieren om ze te beheersen.

Tekenen van veroudering op de gerimpelde en gevlekte handen van een oudere
Hoe wordt het verouderingsproces veroorzaakt?

Het verouderingsproces in het lichaam ontstaat door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren: verkorting van het DNA, oxidatieve stress, glycatie... Lees alles over het verouderingsproces, over de oorzaken en over manieren om het proces te vertragen.

rode en witte bloedlichamen
Chronische ontstekingen: de 10 belangrijkste punten op een rijtje

Een ontsteking is een mechanisme waarmee ons lichaam een aanval probeert af te slaan. Maar als dit mechanisme overheerst, lijdt het lichaam eronder. De belangrijkste info samengevat in 10 punten.

Het verouderingsproces omkeren: een stof die dit fenomeen dichterbij brengt

Hoe ouder we worden, hoe verder ons uithoudingsvermogen achteruit gaat. Niemand ontkomt aan deze fatale aftakeling. Althans, dat is op dit moment nog zo. De geleidelijke achteruitgang is te wijten aan het feit dat de functie van onze bloedvaten steeds minder wordt. Ze zijn niet meer in staat de noodzakelijke voedingsstoffen te leveren die onze spieren nodig hebben om goed te functioneren.

Deze producten vindt u wellicht interessant

Nieuw
Senolytic ComplexSenolytic Complex

Senolytica: een revolutionaire formule die de voor veroudering verantwoordelijke senescente cellen verpulvert

84.00 €(95.16 US$)
+
Mitochondrial FormulaMitochondrial Formula

Verouderde cellen weer verjongen door de aanmaak van nieuwe mitochondriën

59.00 €(66.84 US$)
+
AMPK BoosterAMPK Booster

Het celenzym dat de levensverwachting verhoogt en de opslag van vet vermindert.

42.00 €(47.58 US$)
+
Nicotinamide Mononucleotide 125 mgNicotinamide Mononucleotide 125 mg

Tijd om de film terug te spoelen! Wereldwijde première! Deze NAD+-booster zou het verouderingsproces echt kunnen omkeren!

59.00 €(66.84 US$)
+
Nieuw
Dragonhead extractDragonhead extract

Anti-aging-extract van Turkse drakenkop met effect van nabootsing calorierestrictie

42.00 €(47.58 US$)
+
-55%
Astragaloside IV 98%Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging! Profiteer van het kennismakingsaanbod 'Set voor langere levensduur': Astragaloside IV + ResveratrolSynergy -->

44.10 €98.00 €(49.96 US$)
+
Astragalus ExtractAstragalus Extract

Hydroglycerine-extract van Hokjespeul in druppels De eeuwenoude Chinese 'Verjongingsbron'

19.00 €(21.53 US$)
+
Nicotinamide Riboside 125 mgNicotinamide Riboside 125 mg

"Wondermolecuul", "Bijzondere verborgen vitamine"

69.00 €(78.17 US$)
+
© 1997-2020 Supersmart.com® - Alle rechten van reproductie voorbehouden.
© 1997-2020 Supersmart.com®
Alle rechten van reproductie voorbehouden.
Nortonx
secure
Warning
ok