0
nl
US
1 gratis mondkapje bij elke bestelling, 1 set van 'mondkapje + flacon 'hydroalcoholische gel' gratis bij elke bestelling van € 120 of meer
X
× SuperSmart Informatie over uw gezondheid Nieuwe artikelen Populaire artikelen Naar onze winkel Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlands
Anti-aging Dossiers

Wat is calorierestrictie?

Calorierestrictie houdt in dat u de hoeveelheid eten vermindert en eventuele tekorten aanvult met supplementen. Een effectieve methode die helpt om af te vallen, maar die vandaag de dag ook onderzocht wordt vanwege het positieve effect op de levensverwachting.
Dinerbord voor een kwart gevuld met verschillende voedingsmiddelen
Calorierestrictie helpt u niet alleen om af te vallen, maar remt eveneens de veroudering.
Rédaction Supersmart.
2020-06-04Opmerkingen (0)

Calorierestrictie: principes en oorsprong

We werpen een korte blik op calorierestrictie: de bemoedigende onderzoeksgebieden, de toepassing in de praktijk en de moleculen die deze effecten kunnen nabootsen.

Allereerst is het goed om te bedenken dat deze methode bestaat uit het verminderen van de dagelijkse hoeveelheid voedsel. Het gaat erom dat men dagelijks minimaal 15% minder eet. De restrictie dient gepaard te gaan met een supplementinname om te voorkomen dat er tekorten ontstaan.

Reeds in de zestiende eeuw ontdekte men de gevolgen van calorierestrictie. Het was de aristocraat Luigi Cornaro die er in zijn boek 'Lof der soberheid' als eerste over schreef. Toen zijn gezondheid begon te lijden onder zijn decadente levensstijl, besloot hij over te stappen op een bijna ascetisch voedingspatroon. Deze calorierestrictie zou zijn levensverwachting aanzienlijk hebben verlengd, zo dacht hij zelf en hij werd inderdaad 98 jaar oud. (1) Er gingen heel wat jaren overheen voordat de wetenschap zich voor deze lichaamsprocessen ging interesseren, maar uiteindelijk kreeg de aristocraat toch nog gelijk.

Het verband tussen een lage voedselinname en een langer leven

Onderzoek bij dieren, met name bij knaagdieren en primaten, heeft aangetoond dat calorierestrictie de genen activeert die specifieke enzymen coderen: de zogenaamde sirtuïnes.

Deze hebben verschillende effecten op het lichaam:

Sirtuïnes werken dan ook op verschillende niveaus in op vroegtijdige veroudering, doordat ze de stofwisseling vertragen en de belangrijkste levensfuncties beschermen. (2)

Overigens zou calorierestrictie het lichaam eveneens gevoeliger maken voor insuline, waardoor de kans op diabetes kleiner wordt. Het zou eveneens de eliminatie van opgeslagen vetten bevorderen. Calorierestrictie zou dus een beschermende rol spelen voor het hart- en vaatstelsel, net als voor het zenuwstelsel. Ten slotte hebben onderzoekers aangetoond dat calorierestrictie en de daarbij behorende mechanismen veelbelovende gebieden zijn als het gaat om de strijd tegen de ontwikkeling van kanker. (3)

Intermittent fasting, hoe werkt het?

Als we naar de mens kijken, dan kunnen we een voorbeeld nemen aan de inwoners van Okinawa in Japan. Het leven van deze mensen is ingericht op basis van een zeer restrictief voedingspatroon en hun levensverwachting is bijzonder bemoedigend. Calorierestrictie kan worden toegepast in de vorm van intermittent fasting, een methode die op dit moment volop in de belangstelling staat. Hiermee kan op een milde manier de hoeveelheid ingenomen voedsel teruggebracht worden. Ook is er aangetoond dat deze methode een gunstige invloed kan hebben op het verlies van lichaamsgewicht.

Hoe het werkt? Bij intermittent fasting is het de bedoeling dat u gedurende zestien uur geen voedsel inneemt. Vaak vasten mensen tussen het (vroege) avondeten en de lunch van de volgende dag. Het ontbijt wordt overgeslagen. U kunt echter ook het avondeten overslaan, of de lunch. U kiest het ritme dat het beste bij u past. Misschien heeft u ook gehoord over een andere vastenvorm: de 5:2-variant. Hierbij gaat het erom dat men tracht de inname van de voeding gedurende twee dagen in de week met 25% te verminderen. De overige 5 dagen kan er normaal gegeten worden.

Er komen steeds meer studies die aantonen dat intermittent fasting effecten heeft die vergelijkbaar zijn met die van calorierestrictie, met name als het gaat om de invloed op sirtuïnes. (4) Deze veilige methodes kunnen, mits ze juist worden toegepast, ons een stapje dichter bij calorierestrictie brengen.

Anti-aging: veroudering bestrijden door het nabootsen van calorierestrictie

Calorierestrictie kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven, zeker op de langer termijn. Maar wees gerust: de wetenschappelijke ontwikkelingen schieten ons hierbij te hulp. Er zijn namelijk moleculen ontdekt die het effect van vasten kunnen nabootsen! (5) Het gaat hier onder andere om de volgende stoffen:

Calorierestrictie en moleculen die het effect hiervan kunnen nabootsten: veelbelovende ontwikkelingen voor een lang en gezond leven!

Referenties

  1. Walker, William B. Luigi Cornaro, a Renaissance Writer on Personal Hygiene. Bulletin of the History of Medicine; Baltimore, Md. Vol. 28, (Jan 1, 1954): 525.
  2. Alexandre Balaphas, Romain Betend, Marie-Charlotte Brueggen, Aude Chenu, Pierre Cosson, Priscilla Soulié. Manger moins pour vivre plus : la restriction calorique livre ses premiers secrets. Rev Med Suisse 2008; volume 4. 999-1000
  3. Kritchevsky D. Caloric restriction and cancer. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Feb;47(1):13-9. Review.
  4. Bronwen Martin, Mark P. Mattson, Stuart Maudsley, Caloric restriction and intermittent fasting: Two potential diets for successful brain aging, Ageing Research Reviews, Volume 5, Issue 3, 2006, Pages 332-353.
  5. Julia Marchal. Impact d’une restriction calorique modérée ou d’un mimétique potentiel, le resvératrol, sur les marqueurs du vieillissement et sur la longévité chez un primate non-humain. Médecine humaine et pathologie. Université René Descartes - Paris V, 2012. Français.
Like en deel Pinterest

Opmerkingen

U dient ingelogd te zijn op uw account om een opmerking te kunnen plaatsen
Dit artikel is nog niet beoordeeld. Laat als eerste uw beoordeling achter
Onze selectie artikelen
Oude senescente cel die zich niet meer kan delen
Wat is een senescente cel?

Een senescente cel is een cel die aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Als alles goed verloopt, worden deze cellen door het immuunsysteem verwijderd. In sommige gevallen worden ze niet afgevoerd en hopen ze zich op in de weefsels. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Menselijke cellen die aangevallen worden door reactieve zuurstofsoorten
Wat is oxidatieve stress?

Oxidatieve stress (ook wel oxidatiestress genoemd) duidt op de aanvallen van vrije radicalen op onze cellen.Komen er te veel vrije radicalen, dan raakt het lichaam beschadigd en kan het de aanvallen niet meer goed bestrijden. Hieronder leest u alles over de bronnen van vrije radicalen, over de gevolgen ervan en over de beste manieren om ze te beheersen.

Tekenen van veroudering op de gerimpelde en gevlekte handen van een oudere
Hoe wordt het verouderingsproces veroorzaakt?

Het verouderingsproces in het lichaam ontstaat door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren: verkorting van het DNA, oxidatieve stress, glycatie... Lees alles over het verouderingsproces, over de oorzaken en over manieren om het proces te vertragen.

rode en witte bloedlichamen
Chronische ontstekingen: de 10 belangrijkste punten op een rijtje

Een ontsteking is een mechanisme waarmee ons lichaam een aanval probeert af te slaan. Maar als dit mechanisme overheerst, lijdt het lichaam eronder. De belangrijkste info samengevat in 10 punten.

Het verouderingsproces omkeren: een stof die dit fenomeen dichterbij brengt

Hoe ouder we worden, hoe verder ons uithoudingsvermogen achteruit gaat. Niemand ontkomt aan deze fatale aftakeling. Althans, dat is op dit moment nog zo. De geleidelijke achteruitgang is te wijten aan het feit dat de functie van onze bloedvaten steeds minder wordt. Ze zijn niet meer in staat de noodzakelijke voedingsstoffen te leveren die onze spieren nodig hebben om goed te functioneren.

foto van veertigjarige die lacht
10 tips om elke dag veroudering te verminderen

We kunnen dagelijks veroudering tegengaan door bepaalde processen in ons lichaam te sturen. Onze 10 beste adviezen om veroudering te vertragen.

Deze producten vindt u wellicht interessant

Nieuw
Senolytic ComplexSenolytic Complex

Senolytica: een revolutionaire formule die de voor veroudering verantwoordelijke senescente cellen verpulvert

84.00 €(95.27 US$)
+
Mitochondrial FormulaMitochondrial Formula

Verouderde cellen weer verjongen door de aanmaak van nieuwe mitochondriën

59.00 €(66.92 US$)
+
AMPK BoosterAMPK Booster

Het celenzym dat de levensverwachting verhoogt en de opslag van vet vermindert.

42.00 €(47.64 US$)
+
Nicotinamide Mononucleotide 125 mgNicotinamide Mononucleotide 125 mg

Tijd om de film terug te spoelen! Wereldwijde première! Deze NAD+-booster zou het verouderingsproces echt kunnen omkeren!

59.00 €(66.92 US$)
+
Nieuw
Dragonhead extractDragonhead extract

Anti-aging-extract van Turkse drakenkop met effect van nabootsing calorierestrictie

42.00 €(47.64 US$)
+
-55%
Astragaloside IV 98%Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging! Profiteer van het kennismakingsaanbod 'Set voor langere levensduur': Astragaloside IV + ResveratrolSynergy -->

44.10 €98.00 €(50.02 US$)
+
Astragalus ExtractAstragalus Extract

Hydroglycerine-extract van Hokjespeul in druppels De eeuwenoude Chinese 'Verjongingsbron'

19.00 €(21.55 US$)
+
Nicotinamide Riboside 125 mgNicotinamide Riboside 125 mg

"Wondermolecuul", "Bijzondere verborgen vitamine"

69.00 €(78.26 US$)
+
© 1997-2020 Supersmart.com® - Alle rechten van reproductie voorbehouden.
© 1997-2020 Supersmart.com®
Alle rechten van reproductie voorbehouden.
Nortonx
secure
Warning
ok