0
nl
US
X
× SuperSmart Informatie over uw gezondheid Nieuwe artikelen Populaire artikelen Naar onze winkel Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlands
Algehele versterking van het lichaam Dossiers

Voedingssupplementen: dit moet u weten!

Een tekort aan vitamines en mineralen? Een paar kilootjes te veel? Pijnlijke gewrichten die u het leven zuur maken? Slaapproblemen? In alle bovenstaande gevallen kan het innemen van voedingssupplementen een interessante optie voor u zijn.
Rédaction Supersmart.
2017-06-09 (blog.publication: 2017-04-07)Commentaires (0)

Zijn alle voedingssupplementen goed?

De hoeveelheid voedingssupplementen waaruit men kan kiezen is enorm! Helaas zijn ze niet allemaal gemaakt volgens hetzelfde kwaliteitshandvest. Kies voor kwaliteitsproducten. Hoe doet u dat? Ten eerste door te controleren of de producten voldoen aan de etiketteringseisen zoals die bij wet zijn vastgesteld. Op de verpakking dient in elk geval het volgende te staan: de melding 'voedingssupplement' en de 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheid'. Ook dient de fabrikant duidelijk eventuele Voorzorgsmaatregelen bij gebruik te noemen (bijvoorbeeld mogelijke allergieën). Ten slotte dient de lijst met ingrediënten eenvoudig toegankelijk te zijn. Deze lijst vertelt u namelijk exact wat de samenstelling is van het product en zegt iets over de kwaliteit van de werkstoffen en de grondstoffen.

Is een product dat voldoet aan de normen altijd een kwaliteitsproduct?

Naast de verplichte regelgeving die door de wetgever is opgesteld, kunnen fabrikanten die voedingssupplementen maken of verkopen ook een kwaliteitshandvest toepassen. Waarom? Om de kwaliteit van de gekozen grondstoffen en de fabricageprocessen te kunnen garanderen. De belangrijkste certificaten op dit gebied zijn de HACCP, de HACCP+ (ISO 20 000) en de GMP. Wat gaat er schuil achter deze afkortingen? Deze certificaten bevestigen dat er een strikte controle wordt uitgevoerd op alle stappen in het fabricageproces. Ze garanderen eveneens dat er ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit gebruikt worden in ideale verhoudingen. De certificaten zijn niet verplicht en vormen een kostenpost voor de fabrikant. Dit verklaart dat niet alle merken deze extra waarborg bieden.

Kunnen voedingsmiddelen medicijnen vervangen?

Zelfs wanneer voedingssupplementen veel verlichting kunnen bieden, is het nooit de bedoeling dat zij een conventionele behandeling vervangen, zeker niet wanneer er sprake is van een ernstige aandoening. Ze maken evenmin een medisch consult overbodig bij ernstige pijn, griep of bij andere klachten die beoordeeld dienen te worden door een medisch deskundige. Toch kunnen voedingssupplementen zeker een 'stap in de behandeling' betekenen, of zelfs een medisch behandeling vervangen of aanvullen, maar dan uitsluitend op advies van een medicus wanneer blijkt dat een medische behandeling niet het gewenste effect heeft. Ook kunnen sommige voedingssupplementen verlichting geven bij chronische pijn (bijv.bij artrose), en in de plaats komen van bepaalde chemische behandelingen die allerlei ongewenste bijwerkingen hebben.

Zijn voedingssupplementen wel veilig?

De European Food Safety Authority – EFSA) omschrijft voedingssupplementen als'een geconcentreerde bron van één of meerdere vitamines, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect, die bedoeld is als aanvulling van een normaal voedingspatroon'. In dit kader dienen voedingssupplementen te voldoen aan bepaalde criteria (bijvoorbeeld voor wat betreft de etikettering). In Frankrijk dienen ze eveneens te worden gemeld bij de DGCCRF, een organisatie die waakt over de marktregulering, de economische bescherming en de veiligheid voor de consument. Deze organisatie verifieert de samenstelling en kan controles uitvoeren. Aangezien de verkoop en fabricage binnen dit kader is vastgelegd, beschouwt men voedingssupplementen als veilig voor de gezondheid. Ze mogen dan ook vrij verkocht worden. Maar let op: sommige supplementen worden afgeraden voor zwangere en zogende vrouwen en voor kinderen.

Zijn voedingssupplementen effectief?

Voedingssupplementen bevatten werkstoffen. Het overgrote deel hiervan is grondig getest middels klinisch onderzoek. Voedingssupplementen worden samengesteld op basis van planten, soms door traditionele artsen op basis van een eeuwenoud gebruik; soms ook worden ze samengesteld op basis van werkstoffen, mineralen, oligo-elementen en vitamines die bekend staan om hun gunstige invloed op de gezondheid. Het zijn dan ook geen placebo's (sommige voedingssupplementen - met name planten - bevatten meer natuurlijke werkstoffen dan bepaalde medicijnen). Ze oefenen hun werking uit, en het is dan ook goed om ze welbewust te gebruiken en advies aan een medicus te vragen indien er sprake is van een langdurige aandoening of een langdurige medische behandeling (er kan namelijk sprake zijn van interactie met bepaalde medicijnen). Soms wordt de inname van voedingssupplementen afgeraden.

Hoe weet u wat u nodig heeft?

Wat is voor u belangrijk? Een energieboost. een vetverbrander, ondersteuning bij slaapproblemen....? Probeer eerst duidelijk in kaart te brengen waar uw behoefte ligt, want het aanbod van voedingssupplementen is enorm. Waar het om gaat, is dat u het product of de producten vindt die goed bij uw profiel passen en die uw behoeften van dit moment aanvullen. Wilt u meerdere producten tegelijkertijd innemen, dan verdient het de aanbeveling een specialist te raadplegen (bijvoorbeeld een natuurgeneeskundige). De inname van bepaalde stoffen kan de effectiviteit van andere stoffen namelijk tegenwerken. Houd u in alle gevallen strikt aan de voorschriften en beperkingen zoals die staan aangegeven op het potje, zowel voor wat betreft de duur van de behandeling als voor wat betreft de dagelijkse dosering.

Like en deel

Commentaires

U dient ingelogd te zijn op uw account om een opmerking te kunnen plaatsen
Dit artikel is nog niet beoordeeld. Laat als eerste uw beoordeling achter
Onze selectie artikelen

Deze producten vindt u wellicht interessant

Nieuw
Daily 3®Daily 3®

De meest complete multivitamineformule in een enkele capsule

49.00 €(54.07 US$)
+
Daily 6®Daily 6®

Bevat nu 55 ingrediënten! Een veelzijdig supplement met een zeer breed werkingsspectrum voor een optimale gezondheid.

89.00 €(98.21 US$)
+
Daily 2® Timed ReleaseDaily 2® Timed Release

Multivitamine met vertraagde afgifte

38.00 €(41.93 US$)
+
Liposomal Vitamin C 335 mgLiposomal Vitamin C 335 mg

Vitamine C-vorm met grote biologische beschikbaarheid

45.00 €(49.66 US$)
+
Magnesium Orotate 500 mgMagnesium Orotate 500 mg

De magnesiumvorm met een hoge biologische beschikbaarheid

34.00 €(37.52 US$)
+
Methylcobalamine 1 mgMethylcobalamine 1 mg

De meeste actieve vorm van vitamine B12, bij voorkeur gebruikt voor het herstellen van neuronen.

19.00 €(20.97 US$)
+
Annatto Tocotrienols 50 mgAnnatto Tocotrienols 50 mg

Heilzaam voor de cardiovasculaire gezondheid. Bevat 90 % delta-tocotriënolen, vitamine E-vorm met de sterkste biologische werking.

34.00 €(37.52 US$)
+
Nieuw
Arctic Plankton OilArctic Plankton Oil

Calanusolie, een natuurlijk schat uit de Noordelijke IJszee die een boost geeft aan de gezondheid van het hart en die ontstekingen te lijf gaat

42.00 €(46.35 US$)
+
© 1997-2020 Supersmart.com® - Alle rechten van reproductie voorbehouden.
© 1997-2020 Supersmart.com®
Alle rechten van reproductie voorbehouden.
Nortonx
secure