0
nl
US
1 gratis mondkapje bij elke bestelling, 1 set van 'mondkapje + flacon 'hydroalcoholische gel' gratis bij elke bestelling van € 120 of meer
X
× SuperSmart Informatie over uw gezondheid Nieuwe artikelen Populaire artikelen Naar onze winkel Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlands
Immuunsysteem, vermoeidheid en infecties Dossiers

COVID-19 coronavirus. Wie is het echt?

Iedereen heeft het erover... Maar wat is de werkelijke betekenis van het COVID-19 virus, dat verantwoordelijk is voor een internationale pandemie? SuperSmart biedt u een duidelijk en nauwkeurig dossier over deze brandende kwestie.
Coronavirus of COVID-19-virus in het menselijk lichaam
Het coronavirus is verantwoordelijk voor een nieuwe ziekte van het ademhalingsstelsel: COVID-19.
Rédaction Supersmart.
2020-03-16Opmerkingen (0)

Het coronavirus: wat is het?

Een virus met een virusenvelop

Zoals misschien nog weet is een virus een microscopisch klein deeltje dat levende organismen kan infecteren. Het heeft een gastheer nodig om zich te reproduceren.

De coronavirussen zijn een specifieke virussoort. Ze behoren tot de virussen met een zogenaamde 'virusenvelop'. Dit type virussen zorgt voor veel ziekten bij zoogdieren en vogels. Bij de mens zouden deze virussen verantwoordelijk zijn voor 10 tot 30% van de infecties aan de bovenste luchtwegen en voor een groot deel van de verkoudheden.

De veroorzaker van een luchtweginfectie: COVID-19

Het coronavirus dat enkele maanden geleden werd ontdekt en nu de wereld zijn kop zet, wordt ook wel SRAS-CoV-2 genoemd. (1)

Het is verantwoordelijk voor een nieuwe infectieziekte van het ademhalingsstelsel: COVID-19 (afkorting van 'Coronavirus Disease 2019’).

Hoe is het ontstaan - een kort overzicht

Een epidemie die afkomstig is van dieren, ontstaan in China

Zoals u misschien nog weet, ontstond deze epidemie begin december 2019 in Wuhan (China) op een markt waar wilde dieren verhandeld werden.

De oorspronkelijk besmetting zou van dierlijke oorsprong zijn. Men vermoedt dat eenschubdierachtige de gastheer was en het coronavirus heeft overgebracht naar de mens.

De WHO spreekt nu van een pandemie

In China was er al snel sprake van duizenden besmettingen en het virus verspreidde zich razendsnel over de rest van de wereld, meestal doordat reizigers het virus meenamen. Het aantal besmettingen in Italië, Zuid-Korea, Iran, Frankrijk, de Verenigde Staten neemt razendsnel toe...

Op 9 januari 2020 melden de Chinese gezondheidsinstanties en de Wereld Gezondheidsorganisatie de ontdekking van SRAS-CoV-2.

Het ene na het andere land probeert maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen: personen of steden gaan in quarantaine, sportieve en culturele evenementen worden afgelast, scholen gaan dicht...De situatie heeft eveneens ernstige gevolgen voor de wereldeconomie.

Op 11 maart 2020 spreekt de WHO voor het eerst tijdens het uitbreken van de epidemie van COVID-19 van een pandemie (wat eigenlijk betekent dat een groot deel van de wereldbevolking erdoor geraakt wordt). (2)

De pandemie in cijfers

Het aantal besmettingen en doden door het coronavirus

Het coronavirus waarover we hier spreken heeft zich verspreid over 5 continenten en over minimaal 110 landen.

Op 12 maart 2020 telde men 130.000 mensen wereldwijd die besmet waren. 4.700 van hen zijn overleden.

In Nederland waren er op 16 maart 1412 positief getest en waren er in totaal 24 mensen overleden aan COVID-19. Sommige besmette mensen zijn inmiddels weer genezen, anderen worden nog steeds verzorgd.

Hoger sterftecijfer dan bij de griep

Voor 3,5% van de gediagnosticeerde mensen met COVID-19 is de ziekte dodelijk. Even ter vergelijking: aan een seizoensgriep overlijdt 'slechts' 0,1% van de besmette mensen.

Het is echter heel goed mogelijk dat het sterftecijfer door het coronavirus feitelijk veel lager ligt, aangezien de mildere gevallen met een goede afloop vaak niet gemeld of geregistreerd worden.

Men vermoedt echter dat bij 4 op de 5 gevallen de longontsteking een gunstig beloop kent. voor 20% van de patiënten is het echter nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. 5% van de patiënten moet opgenomen worden op de intensive care.

Symptomen van het coronavirus: hoe weet u of u het heeft?

De eerste symptomen van COVID-19

Mensen die het coronavirus hebben opgelopen, vertonen meestal een of meer van de volgende symptomen:

Secundaire klachten van de luchtweginfectie

Twee tot drie dagen later ontstaan er duidelijke secundaire klachten:

Men spreekt ook wel van een pneumonie (longontsteking), een acute infectie van de onderste luchtwegen. Maar let op: de klachten van het coronavirus lijken sterk op die van een griep en een verkoudheid.

Bel bij twijfel de spoedeisende hulp of uw huisarts

Opgelet: heeft u last van deze luchtwegklachten, ga dan niet zelf naar uw arts of naar de spoedeisende hulp. U zou mogelijk andere mensen kunnen besmetten.

Neem contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. U hoort vervolgens wat u verder moet doen. De test bestaat over het algemeen uit het nemen van enkele cellen uit het neusslijmvlies met behulp van een wattenstaafje. Hiermee kan de aanwezigheid van specifiek stukje DNA van het coronavirus eventueel worden vastgesteld.

Voor algemene vragen over het virus belt u in Nederland het landelijke informatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 08:00 - 20.00 uur).

Besmetting en overdracht van het COVID-19-virus

Een besmettelijk virus

Zodra iemand besmet is met corona, dan wordt deze persoon besmettelijk vanaf de eerste klachten - en soms zelfs al voordat de klachten zich openbaren.

Worden er geen preventieve maatregelen genomen, dan schat men in dat elke zieke 2 tot 3 mensen besmet.

De incubatietijd (oftewel de tijd die zit tussen de besmetting en de openbaring van de symptomen) is gemiddeld 5 dagen. De incubatietijd ligt tussen de 2 dagen en 12 dagen. Vandaar dat de quarantaineperiode meestal 14 dagen duurt.

Verschillende vastgestelde besmettingswegen

Er zouden verschillende manieren zijn waarop je besmet kunt raken met het coronavirus:

Bedenk wel dat het virus in staat is enkele uren te overleven in een extern milieu (minder lang op droge dan op vochtige oppervlakken). Het kan tot 9 dagen overleven op metaal, glas of plastic.

Huisdieren

Tot op heden lijken huisdieren, zoals katten en honden, het virus niet te krijgen of te verspreiden.

Coronavirus: welke mensen behoren tot de risicogroepen?

Ouderen

De ouderen boven 65 jaar hebben een grotere kans op consequenties bij besmetting met het Coronavirus SRAS-CoV-2. Bij mensen boven de 80 jaar is het sterftecijfer zelfs 14,8%.

Mensen bij wie het immuunsysteem onderdrukt is en chronisch zieken

Het coronavirus kan eveneens ernstige gevolgen hebben voor mensen bij wie het immuunsysteem onderdrukt is of die lijden aan een chronische ziekte (kanker, diabetes...)

Belangrijke preventiemaatregelen

Handen wassen, vloeren desinfecteren, groepen vermijden...

We noemen nog even alle maatregelen die u zelf eenvoudig kunt toepassen:

Draag een masker, blijf thuis en zorg dat u de ziekte niet verspreidt...

Bestaande medische behandelingen ter bestrijding van het COVID-19-virus

Op dit moment is er officieel nog geen erkende behandeling

Er is geen bestaande behandeling die bevestigd is door de medische autoriteiten. Men heeft bepaalde producten al getest en toegediend aan sommige zieken: Remdesivir (anti-Ebola), Ritonavir (anti-HIV), Chloroquine (antimalaria)... De effectiviteit ervan dient nog te worden aangetoond.

Vermijd vooral het gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen, Nurofen, naproxen, diclofenac of Voltaren) en corticosteroïden (Cortancyl, prednisolon of Celesene) die de ziekte kunnen verergeren.

Geen vaccin

Er bestaat helaas nog geen vaccin om deze ziekte te voorkomen. Het instituut Pasteur in Parijs heeft gemeld dat men op 11 maart 2020 begonnen is met testen op muizen. Er zijn verschillende deskundigen die aangeven dat het wel tot de herfst van 2021 kan duren voordat er een vaccin is.

Enkele essentiële herinneringen

Het belang van het immuunsysteem bij het voorkomen van infecties

Laten we, naast de preventieve maatregelen die we zojuist hebben herhaald, eens kijken naar onze immuunafweer.

Zoals Dr. Damien Mascret zei over de beste manier om het coronavirus tegen te gaan: "Wat het beste werkt is ons immuunsysteem" (France Info, 26 januari 2020). (4)

Dieet, sportactiviteit, slaap...

Hoe kunnen we onze natuurlijke afweer versterken? Het recept is bekend, en SuperSmart belijdt het altijd. Wat je moet doen is:

Natuurlijke stoffen die gunstig zijn voor het lichaam

Laten we ook enkele producten van de natuur opnoemen die goed zijn voor de algemene gezondheid:

Referenties

  1. Cascella M, Rajnik M, Cuomo A, et al. Features, Evaluation and Treatment Coronavirus (COVID-19) [Updated 2020 Mar 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.
  2. https://www.who.int/fr/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---11-march-2020
  3. https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus#xtor=SEC-3-GOO-[{adgroup}]-[425080454110]-search-[coronavirus]
  4. https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/ce-qui-fonctionne-le-mieux-c-est-notre-systeme-immunitaire-pour-l-heure-aucun-traitement-ne-s-est-revele-efficace-contre-le-covid-19_3842271.html
  5. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3.
  6. Cantorna MT, Snyder L, Lin YD, Yang L. Vitamin D and 1,25(OH)2D regulation of T cells. Nutrients. 2015;7(4):3011–3021. Published 2015 Apr 22.
  7. Ochoa TJ, Sizonenko SV. Lactoferrin and prematurity: a promising milk protein?. Biochem Cell Biol. 2017;95(1):22–30.
  8. Oh NS, Joung JY, Lee JY, Kim Y. Probiotic and anti-inflammatory potential of Lactobacillus rhamnosus 4B15 and Lactobacillus gasseri 4M13 isolated from infant feces. PLoS One. 2018;13(2):e0192021. Published 2018 Feb 14.
  9. Maares M, Haase H. Zinc and immunity: An essential interrelation. Arch Biochem Biophys. 2016;611:58–65.
Like en deel Pinterest

Opmerkingen

U dient ingelogd te zijn op uw account om een opmerking te kunnen plaatsen
Dit artikel is nog niet beoordeeld. Laat als eerste uw beoordeling achter
Onze selectie artikelen
Een lepel colostrum in poedervorm met een roze achtergrond
Immuniteit: ontdek de weldaad van colostrum, de eerste moedermelk

De pasgeboren baby kan vaak tot 2 dagen na de geboorte profiteren van de colostrum, de eerste moedermelk die het immuunsysteem een flinke boost geeft. Hoe kunnen we als volwassenen profiteren van deze uitzonderlijke bestanddelen?

Medicinale paddenstoelen reishi en shiitake
5 medicinale paddenstoelen om uw immuunsysteem te stimuleren

Paddenstoelen zijn rijk aan biologische werkstoffen en worden al eeuwenlang gebruikt als voeding, maar ook als medicijn. We draaien er niet omheen en vertellen u direct welke 5 medicinale paddenstoelen uw immuunsysteem krachtiger kunnen maken.

Natuurgeneeskundige Lisa Salis thuis in haar woonkamer
COVID-19, thuisblijven: interview met natuurgeneeskundige Lisa Salis

SuperSmart interviewt Lisa Salis, deskundige op het gebied van natuurgeneeskunde en voeding. De gediplomeerde therapeute geeft via een videogesprek haar tips om deze periode goed door te komen en het leven een stukje aangenamer te maken.

Witte bloedcellen die virussen aanvallen in het lichaam.
Ubiquinol: boost uw immuunsysteem met het co-enzym Q10

Van het co-enzym Q10 is bekend dat het hypertensie kan verlagen en hartproblemen kan verminderen....maar dat is niet het enige. Lees hier hoe deze stof eveneens uw immuunsysteem een flinke oppepper kan geven.

Oesters, knoflook, paprika, yoghurt, citrusvruchten en andere voedingsmiddelen op een houten tafel.
7 voedingsmiddelen voor een ijzersterk immuunsysteem

Wie zijn immuunsysteem zo sterk mogelijk wil maken, dient gezond te eten. Met deze kleine voedingsgids brengt u uw immuunsysteem in topvorm!

Blauwe bosbessen op een lepel, tussen de planten en bloemen.
Quercetine: wat zijn de gunstige effecten? Welke supplementen bevatten quercetine?

In deze nogal eigenaardige tijden, kijken veel mensen naar natuurlijke stoffen die ons kunnen helpen onze weerstand te versterken. In dat verband wordt er vaak gesproken over quercetine. Wat is quercetine precies en wat kan de stof voor ons betekenen?

Deze producten vindt u wellicht interessant

AHCC 500 mgAHCC 500 mg

De meest krachtige en alom erkende stimulans voor het immuunsysteem.

83.00 €(94.14 US$)
+
Organic MycoComplexOrganic MycoComplex

Het supercomplex met 7 medicinale paddenstoelen - Shiitake, Chaga, Reishi, Maitake, Cordyceps, Polypor en Agaric

38.00 €(43.10 US$)
+
Green Propolis 400 mgGreen Propolis 400 mg

een natuurlijk antibioticum, rijk aan biologische werkstoffen

47.00 €(53.31 US$)
+
Bacillus subtilisBacillus subtilis

Een probiotische bacteriestam met een aangetoonde stimulerende werking voor het immuunsysteem

16.00 €(18.15 US$)
+
Defense Mix 75 mgDefense Mix 75 mg

Beste combinatie van essentiële oliën voor het bestrijden van infecties

22.00 €(24.95 US$)
+
Organic Royal jelly 4 % 10-HDAOrganic Royal jelly 4 % 10-HDA

100% biologische vitaliteitsboost

27.00 €(30.62 US$)
+
Neem Extract 500 mgNeem Extract 500 mg

Een 10:1 extract van Azadirachta indica, antiseptisch, anti-bacterieel, antiviraal, bestrijdt ontstekingen en werkt ontgiftend!

20.00 €(22.68 US$)
+
PP 40PP 40

40 mg zeldzame en krachtige alkaloïden gewonnen uit Pao pereira, prolonged release.

73.00 €(82.80 US$)
+
© 1997-2020 Supersmart.com® - Alle rechten van reproductie voorbehouden.
© 1997-2020 Supersmart.com®
Alle rechten van reproductie voorbehouden.
Nortonx
secure
Warning
ok