SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw VERKOOP Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn adviezenHoe kunnen we onszelf beschermen tegen luchtvervuiling?
Mijn adviezen

Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen luchtvervuiling?

2018-10-16

Wat is er zo gevaarlijk aan luchtvervuiling?

Met name in de winter is de vervuiling door fijnstofeen niet te verwaarlozen oorzaak van veel ongemakken en complicaties. Het veroorzaakt niet alleen klassieke verschijnselen, zoals prikkende ogen en een prikkende keel. Vandaag de dag is algemeen bekend dat de blootstelling aan atmosferische vervuiling een de goede werking van ons lichaam aantast.

Op de langere termijn bevordert luchtvervuiling vroegtijdige veroudering en vergroot het de kans op de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen. In een recente Taiwanese studie is voor het eerst een verband vastgesteld tussen luchtvervuiling en de grotere kans op kanker in de mondholte. Hieraan voorafgaande studies hadden al vastgesteld dat er een toename was van de kans op longkanker, de kans op allergieën van het ademhalingsstelsel, de kans op aandoeningen van het ademhalingsstelsel en de kans op hart- en vaataandoeningen/

Bescherming tegen luchtvervuiling, dat is een uitdaging voor de volksgezondheid geworden. Dat ziet ook de Wereld Gezondheidsorganisatie. Die schat in dat atmosferische vervuiling jaarlijks wereldwijd verantwoordelijk is voor maar liefst 1,3 miljoen doden.

Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen luchtvervuiling?

Elke dag circuleren er duizenden liters lucht in onze luchtwegen. Atmosferische vervuiling dringt op die manier diep door in ons lichaam en staat aan de basis van wat de wetenschappers 'oxidatieve stress' of 'oxidatiestress' noemen. Er ontstaan hyperactieve zuurstofsoorten die zich geleidelijk aan ophopen en allerlei schade veroorzaken aan de cellen.

Gelukkig is het vandaag de dag mogelijk om gebruik te maken van een groot aantal natuurlijke antioxidanten. Het gaat om werkstoffen die oxidatiestress bestrijden en zo de gevaren van luchtvervuiling tegengaan. Vitamine C, vitamine E, resveratrol, epigallocatechin gallaat (EGCg), curcumine, glutathion... de lijst van natuurlijke antioxidanten is lang.

Voor een optimale bescherming middels antioxidanten zijn er de afgelopen jaren specifieke formules ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is een capsule van AntiOxidant Synergy die een selectie bevat van de beste natuurlijke antioxidanten. Het aanvullende voedingssupplement ZeroPollution® is speciaal samengesteld om de huid tegen luchtvervuiling te beschermen. Het bevat extracten van citroenverbena, olijf, rozemarijn en van de Sophora japonica. Wat bovendien bijzonder is aan deze extracten, is dat ze allemaal gestandaardiseerd zijn met werkstoffen om een optimaal effect te bereiken.

Wat te doen bij een piek van luchtvervuiling?

Al kunnen we onszelf nooit volledig beschermen tegen luchtvervuiling, toch kan het nuttig zijn om bepaalde goede gewoontes te ontwikkelen en zo de blootstelling aan fijnstof zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt aanbevolen om tijdens een vervuilingspiek intensieve fysieke inspanningen te voorkomen. Tijdens een dergelijke inspanning kan de hoeveelheid fijnstof in het lichaam namelijk toenemen en kan het zich ophopen in het lichaam.

Vervuiling komt overal voor, zowel binnen als buiten. Het is dan ook belangrijk om de lucht in onze leefruimte regelmatig te verversen. Denk hierbij aan uw huis, uw kantoor, uw auto... Is er sprake van een echte vervuilingspiek, dan moeten we voorzorgsmaatregelen nemen. Wacht met ventileren tot de waarden van de fijnstof gedaald zijn. Vermijd uren met grote verkeersdrukte.

Hoe kunnen we luchtvervuiling vermijden?

Luchtvervuiling treft iedereen. De vermindering van de uitstoot van fijnstof vraagt een duurzame en collectieve inspanning.

Hieronder vindt u een paar maatregelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van luchtvervuiling:

  • ga lopen, pak de fiets of de step wanneer mogelijk;
  • maak voor langere afstanden gebruik van het openbaar vervoer of ga carpoolen;
  • neemt u toch de auto, zorg dan voor een zuinige rijstijl;
  • zorg ervoor dat uw auto goed onderhouden wordt;
  • beperk het verwarmen van ruimtes in de winter;
  • verminder de hoeveelheid afval die verbrand moet worden, want dit is een bron van atmosferische vervuiling;
  • kies voor gerecyclede producten;
  • etc.
x
secure

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
Doorgaan met winkelen