0
nl
US
SuperSmartSuper-nutrition Nutranews
X
× Shoppen op basis van gezondheidszorgen Shoppen op basis van ingrediënten Bestsellers Nieuw Aanbieding Mijn account Smart Prescription Blog Trouwe klanten programma Taal: Nederlander
Home BlogMijn adviezenVoedingssupplementen van zink:dit moet u weten!
Mijn adviezen

Voedingssupplementen van zink:dit moet u weten!

2018-11-26

Wat is zink? Waar is het goed voor?

Zink is een oligo-element dat essentieel is voor honderden verschillende reacties die zich in ons lichaam afspelen. Zink is noodzakelijk voor de afweer van ons lichaam, maar is eveneens essentieel voor het behoud van onze botten, haren en nagels. Bovendien is zink belangrijk voor onze huid en ons gezichtsvermogen en ondersteunt het onze intellectuele vermogens. Ook bij de vruchtbaarheid en de voortplanting speelt zink een grote rol.

Hoeveel zink heeft het lichaam nodig?

Hoewel zink belangrijk is voor ons lichaam, slaat het lichaam de stof niet op. Het is dus noodzakelijk om dagelijks de adequate hoeveelheid zink in te nemen via de voeding, of indien nodig, via een voedingssupplement van zink. De behoefte aan zink kan per persoon variëren en is afhankelijk van verschillende parameters, zoals geslacht, gewicht en de hoeveelheid fytaat in de voeding. Fytaten zijn bestanddelen die voorkomen in bepaalde planten. Ze hebben een vervelende eigenschap: ze verhinderen de opname van zink. In 2014 heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) referentiewaarden opgesteld met betrekking tot de gemiddelde behoefte aan zink in onze voeding:

 • voor mannen van 18 jaar en ouder is de gemiddelde behoefte 7,5 tot 11 mg per dag;
 • voor vrouwen van 18 jaar en ouder is de gemiddelde behoefte 6,2 tot 8,9 mg per dag.

Let op: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) kunnen per land verschillen en zijn mede afhankelijk van de voedingsgewoonten.

Wat zijn de risico's van een zinktekort?

Dit oligo-element mag niet ontbreken, want een tekort zou een negatieve invloed kunnen hebben op een groot aantal fysiologische functies. We noemen hier een aantal klachten die het gevolg kunnen zijn van een tekort aan zink: vermoeidheid, problemen met het zicht, terugkerende infecties, huidproblemen (droge huid, acne met puistjes die moeilijk genezen, etc.), broze nagels en haaruitval.Een tekort aan zink kan de vruchtbaarheid aantasten. Met name bij de man kan het de aanmaak van sperma beïnvloeden.

Wie dient er te letten op de zinkiname?

Iedereen heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid zink nodig.Er zijn studies waarin men aangeeft dat vermoedelijk een derde van de wereldbevolking te kampen heeft met een tekort aan zink. Een tekort aan zink kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zo zijn dat er dagelijks te weinig zink wordt ingenomen, met name door vegetariërs en veganisten, aangezien we zink vooral binnenkrijgen via vlees en schaaldieren. Het kan ook zijn dat onze behoefte aan zink op een bepaald moment in ons leven groter is. Dat is bijvoorbeeld het geval tijdens een zwangerschap, want zink draagt bij aan de goede ontwikkeling van de baby.Ten slotte kan de absorptie van voedingsstoffen in de darmen ook nog eens door allerlei factoren worden aangetast. Vooral ouderen, mensen met een verstoorde darmwerking en mensen die veel alcohol drinken kunnen een tekort aan zink hebben.

Wat zijn de weldadige effecten van een zinkkuur?

Er zijn tal van wetenschappelijke studies die het belang van een zinkkuur ondersteunen. Nadat ze verschillende resultaten hadden geanalyseerd, hebben de gezondheidsautoriteiten overigens een groot aantal beweringen omtrent zinksupplementen erkend. Deze supplementen kunnen bijdragen aan de volgende functies en gunstige effecten:

 • aanmaak van proteïnes;
 • normale aanmaak van DNA;
 • celdeling;
 • normaal metabolisme van voedingsstoffen, koolhydraten en vetzuren;
 • normaal metabolisme van vitamine A;
 • normaal zuur-basemetabolisme;
 • normale intellectuele functies;
 • normale vruchtbaarheids- en voortplantingsfuncties;
 • behoud van gezonde botten;
 • behoud van gezond haar, gezonde nagels en huid ;
 • onderhouden van normale testosterongehaltes in het bloed;
 • normaal gezichtsvermogen;
 • normale werking van het immuunsysteem;
 • bescherming van cellen tegen vrije radicalen.

Welk zinksupplement kiest u?

Er zijn twee opties: u kunt kiezen voor een vorm met een hoge biologische beschikbaarheid, zoals zinkorotaat, maar u kunt ook kiezen voor een formule die een optimale combinatie van stoffen bevat, zoals MultiMineral Complex. Deze zinksupplementen worden vandaag de dag gebruikt om een tekort te voorkomen of te herstellen, maar dienen eveneens om optimaal te profiteren van vele gunstige werkingen van dit oligo-element. Een goede afweer, antioxidatieve bescherming, een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid....naast alle gunstige en erkende eigenschappen van zink die we hierboven al even noemden, heeft zeer recent onderzoek ook nog eens aangetoond dat het mogelijk bijdraagt aan de strijd tegen LMD (degeneratie van de gele vlek), en dat het gunstig kan werken als behandeling van een verkoudheid of van diarree.

© 1997-2019 Supersmart.com® - Alle rechten van reproductie voorbehouden.
© 1997-2019 Supersmart.com®
Alle rechten van reproductie voorbehouden.
x
secure